dissabte, 12 de novembre del 2011

Astronomia tàctil

Avui, navegant per aquí i per allà, m'ha cridat molt l'atenció un projecte de l'Observatori Astronòmic de Castelltallat que actualment està aturat. I després de fer una entrada sense fotos encara m'ha cridat més l'atenció.

Llegir aquest projecte també m'ha portat molts records de la meva infància, de la meva "Abuelita", un d'ells el dia que em va ensenyar el rellotge que li havien portat per poder saber en quina hora vivia. Un rellotge de polsera especial només perquè li havien tret el vidre, d'aquesta manera ella podia tocar les busques amb molt de compte i això li permetia "veure" l'hora que era en qualsevol moment. D'això fa molt de temps...

Tornant al projecte, aquest consisteix en fer veure a qui no pot, per la seva ceguesa o per les seves greus deficiències visuals, la magnitud de l'Univers, la seva forma, les constel·lacions... a través d'imatges tàctils que crea en Jordi Girben, un originals en relleu que reprodueixen les imatges que ens arriben de l'espai:



Només us vull recomanar que li feu un cop d'ull pensant en aquells que no el poden fer, el cop d'ull. Aquest projecte vol sobreviure i ha engegat una campanya de col·laboració en la qual podem participar. Molt interessant!

4 comentaris:

Toni ha dit...

Hola sòc en Toni Guntin, el responsable de l'Observatori de Castelltallat, només vull animar a qui arribi fins aquí a participar en el projecte, l'enllaç es aquest:
http://www.verkami.com/projects/782-astronomia-tactil
Moltes gràcies!

Mari_a ha dit...

Gràcies a tu, Toni, per passar-te per aquí!
I, des d'aquí, felicitats pel projecte. Miraré de posar un altre granet de sorra per alguna altra xarxa social que tingui més divulgació.

en Girbén ha dit...

Bon dia, Maria, i mai millor dit perquè avui ha sortit el sol. La bonica taca d'oli que és la xarxa m'he fet arribar fins aquí com, abans, tu vas arribar al Foravial (suposo que amb el Sergi-nimfa per entremig). Tot llegint la teva entrada anterior, la nocturna a La Pola -una mica una excursió cega- he pensat en el molt profit que en trauríeu d'una sessió a l'Observatori. També un passeig a les fosques, amb la diferència que quan t'aboques al telescopi t'arriba una feble lluïssor que porta milions d'anys viatjant. I això, emociona.
Gràcies per la difusió del projecte.

Mari_a ha dit...

No hi ha de què, Girbén, és un projecte que es mereix tenir èxit!
I ara que ja és bona nit i avui el Sol s'ha deixat veure (ja ho necessitava jo!), miraré d'enredar a algú per fer aquest passeig emocionant que proposes.
I... sí, l'has encertada, la connexió va de "nimfes"!
Merci per la visita!

El que més han anat mirant els últims 30 dies...